Bouwfysisch advies

Bouwfysisch advies

Bij geïsoleerde constructies is de vochthuishouding in het element uitermate belangrijk. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld inwendige condensatie schade of problemen veroorzaakt is het verstandig om constructies te toetsen. In veel gevallen is dit al gedaan maar bij sommige afwijkende situaties is het verstandig dit vooraf na te laten kijken. Voor het juiste bouwfysische advies en of berekeningen is ook hierin Timmerpartner uw partner.

 

SPECIALE DAKFOLIES

Voor toepassing van folie onder oude holle pannen moet rekening gehouden worden met een slechte luchtdichtheid en een matige waterdichtheid van de buitenste laag. Voor deze situatie hebben wij een specifiek product in ons assortiment. Deze folie is duurzaam UV bestendig en valt in waterdichtheidklasse W1.

Ook bij metalen dakpanplatten of soortgelijke dakbedekking moet rekening gehouden worden met de te verwachten hoge temperatuur van de onderliggende luchtspouw. De folies welke in deze situatie dienen te worden toegepast moeten gestabiliseerd zijn tot 100°C en vallen in waterdichtheidklasse W1.

Speciaal voor toepassing bij dakelementen hebben wij folies in ons assortiment waarmee een hogere RC waarde behaald kan worden dan bij toepassing van een traditionele folie. De besparing in ruimte en materiaal levert u en uw klant veel voordeel op. De besparing vindt u terug in het gebruiken van minder hout, isolatie, transport en ander materiaal. Timmerpartner De Heren levert voor u niet alleen het product maar ook de berekening.

 

EXTRA ISOLERENDE GEVELFOLIES

Speciaal voor toepassing bij gevelvullende elementen en houtskeletbouw hebben wij folies in ons assortiment waarmee een hogere Rc waarde behaald kan worden dan bij toepassing van een traditionele folie. De besparing in ruimte en materiaal levert u en uw klant veel voordeel op. De beschikbare binnenruimte wordt groter en uiteindelijk is er minder hout, isolatie, transport en ander materiaal per project nodig. Timmerpartner De Heren levert voor u niet alleen het product maar ook de berekening.

 

UV BESTENDIGE GEVELFOLIES

Voor toepassing in deels of volledig open gevels heeft Timmerpartner De Heren een zeer breed aantal folies in het assortiment. Dak en wand folies zijn maar beperkt UV stabiel. De UV stabiliteit is meestal voldoende voor de open bouwfase. Voor deels of volledig open gevels moet de folie duurzaam UV stabiel zijn. Zelfs in toepasbaarheid zijn er verschillende mogelijkheden, zo zijn er voor verschillende kierbreedtes verschillende folie producten mogelijk of zelfs noodzakelijk. Bij een gevelsituatie met een kieropening van maximaal 15 mm is een andere folie noodzakelijk dan wanneer er een kieropening van bijvoorbeeld 20 mm, 30 mm of zelfs geheel open gevelsituatie is. Betaal niet te veel voor het verkeerde product, maar pas wel de juiste folie in een betreffende situatie toe.

 

WERKELIJKE DIKTE PE FOLIE

PE folie is bouwfysisch het meest belangrijke product in een dak of gevelelement en qua kostprijs niet echt bepalend. De werkelijke dikte van PE folie is slecht meetbaar. Timmerpartner De Heren heeft een diktemeter in haar assortiment waarmee u ten behoeve van uw ingangscontrole uitermate nauwkeurig de dikte van het geleverde product kunt meten. Sommige leveranciers maken gebruik van het ruwe oppervlak van een grondstof en produceren de folie met een behoorlijke ondertolerantie (Dit mag dus niet). Bij weging van de rollen wordt deze ondertolerantie snel geconstateerd. Voor de Dampremmende folies van Timmerpartner De Heren geldt dat de bestelde dikte ook de dikte van de folie is. Onze eigen ingangscontrole is uitermate streng en het product moet naast de vermelde dikte ook een homogene samenstelling hebben. Een eenvoudiger manier om uw product perfect te controleren is de volgende; Plaats een rol folie op een digitale huis, tuin en keukenweegschaal. Het gewicht van de rol, verteld u precies de kwaliteit die u heeft ontvangen.

Hulp bij uw controle;

  • Een rol PE folie afmeting 2,6 x 100 meter, dik 0,15 mm moet wegen 35,88 kg
  • Een rol PE folie afmeting 3,0 x 100 meter, dik 0,15 mm moet wegen 41,40 kg
  • Een rol PE folie afmeting 2,6 x 100 meter, dik 0,20 mm moet wegen 47,84 kg
  • Een rol PE folie afmeting 3,0 x 100 meter, dik 0,20 mm moet wegen 55,20 kg

Houdt u rekening met het kokergewicht deze varieert per leverancier van 2,5 tot 7,5 kilo en deze moet u dus optellen bij het gewicht van de rol.

 

KRIMP FOLIE

Elke PE folie heeft krimpeigenschappen. Voor de krimpfolie van Timmerpartner De Heren geldt dat de keuze en samenstelling speciaal is afgestemd op de toepassing van de situatie in de branche. De UV stabiliteit is bij Timmerpartner De Heren standaard 4 maanden voor standaard folie is dit ongeveer 2 maanden. De krimpverhouding is aangepast voor het maken van grote pakketten. Voor de witte krimpfolie van Timmerpartner De Heren is de inkleuring volledig (opaque), zodat verkleuren en transparant worden bij het krimpen niet gebeurd. De folie is te bedrukken in meerdere kleuren en zelfs 2-zijdig, waardoor een optimale promotie van uw bedrijf goed tot uitdrukking komt. Voor ongunstige afmetingen, onhandige vouwwijzen of kleinere hoeveelheden is er de mogelijkheid om een met logo of firmanaam bedrukte PE banderol te gebruiken. Deze komt onder/achter de transparante krimpfolie en is dus op elke plek aan te brengeh2>DPC

 

DPC

Voor DPC is in de meeste BRL’s een omschrijving opgenomen waarin staat dat DPC minimaal 270 g/m2 moet wegen. Dat houdt in dat de dikte minimaal 0,30 mm moet zijn. Marktonderzoek heeft aangetoond dat er nogal wat DPC folie op een dikte van 0,27 mm wordt verkocht (deze voldoen dus niet). Ook voor DPC geldt dat dit makkelijk controleerbaar is middels het gebruiken van een digitale huis, tuin en keukenweegschaal.

Hulp bij uw controle;

  • Een rol DPC folie afmeting 0,10 x 50 meter, moet wegen 1,24 kg
  • Een rol DPC folie afmeting 0,15 x 50 meter, moet wegen 1,86 kg